Wiek: 33 Dołączył: 16 Sie 2007 Posty: 32 Skąd: się biorą dzieci
Wysłany: 2007-08-16, 14:15 Wasze pomysły
Chciałbym, abyscie w tym temacie wypowiadali się na temat tego, co trzeba zmienić w fotokolej.pl i/lub forum . Sprawy wyglądu, aktualizacji, modyfikacji, dodatków, oceniania i innych podobnych należy pisać właśnie tu. Pozdrawiam
_________________ ''Nigdy nie walcz z idiotą, bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.'' - maksyma życiowa.
Nie bardzo poprawione ;) Forum co prawda wyświetla się ale tematy nie odpowiadają temu co stoi w tabelce na stronie głównej fotokolej.pl A może to tak specjalnie aby po kliknięciu w najnowszy temat otwierał się wątek "Dotacje"
Wiem, że to będzie powód do wojen ale jestem za jawnym głosowaniem. Zamiast tematu komentarza mogłaby się pokazywać ocena wystawiona przez danego usera.
Skłaniam się ku temu gdyż ostatnio coś za dużo utarczek na galerii i nie tylko słownych. Dało się zauważyć straszne wahania średnich ocen danej fotki co sugeruje mi stronniczość i tak jakby uprzedzenie co do niektórych userów przez niektórych. Jak mamy być bądź co bądź kolegami i recenzentami prac współużytkowników to bądźmy obiektywni w ocenianiu, a w szczególności uzasadniajmy niską ocenę (np od 6 w dół).
Pomysł wart wprowadzenia. Tylko po mojemu uzasadniana powinna być każda ocena. Nieraz widać dziwnie wysokie oceny, które pozwalają rzutem na taśmę pozostać fotce na galerii.
Gdy użytkownik będzie się wahał pomiędzy 6 i 7 postawi 7 aby nie uzasadniać. I w przypadku wprowadzenia tego pomysłu będzie potrzebny nadzór administratorski, bo będzie kolejny martwy przepis.
Wiek: 39 Dołączył: 16 Sie 2007 Posty: 18 Skąd: Gdańsk/Wejherowo
Wysłany: 2007-09-02, 10:36 Re: Oceny
Janek napisał/a:
Wiem, że to będzie powód do wojen ale jestem za jawnym głosowaniem. Zamiast tematu komentarza mogłaby się pokazywać ocena wystawiona przez danego usera.
Skłaniam się ku temu gdyż ostatnio coś za dużo utarczek na galerii i nie tylko słownych. Dało się zauważyć straszne wahania średnich ocen danej fotki co sugeruje mi stronniczość i tak jakby uprzedzenie co do niektórych userów przez niektórych. Jak mamy być bądź co bądź kolegami i recenzentami prac współużytkowników to bądźmy obiektywni w ocenianiu, a w szczególności uzasadniajmy niską ocenę (np od 6 w dół).
Co Wy na to?
Ja zawszebyłem ijestem za jawnym głosowaniem i ocenianiem! Mnie się jak najbardziej podoba! Popieram kolegę Janka
Pomysł wart wprowadzenia. Tylko po mojemu uzasadniana powinna być każda ocena. Nieraz widać dziwnie wysokie oceny, które pozwalają rzutem na taśmę pozostać fotce na galerii.
Zgoda Maciek. Po przemyśleniu sytuacji masz rację. Trzeba by zmodyfikować skrypt, aby oceną był tytuł komentarza co by wymusiło na oceniającym użytkowniku skreśleniu paru słów. Ocena z komentarzem powinna być tak powiązana, by niemożliwe było komentowanie bez oceniania lub na odwrót. Oczywiście przy wielokrotnym komentowaniu danej pracy przez jednego użytkownika powinien on być rozpoznawany przez skrypt coby nie było głupich sytuacji z wielokrotnym głosowaniem lub blokadą wielokrotnego komentowania pod tą samą fotką.
maciek napisał/a:
Gdy użytkownik będzie się wahał pomiędzy 6 i 7 postawi 7 aby nie uzasadniać. I w przypadku wprowadzenia tego pomysłu będzie potrzebny nadzór administratorski, bo będzie kolejny martwy przepis.
Domyślam się więc po przemyśleniu zweryfikowałem moją propozycję.
PS. Myślę, że to pozwoli na wyeliminowanie osób stronniczych, zawistnych o nie zdrowym poczuciu wartości których na Nasze nieszczęście na galerii nie brakuje.
Tylko kto będzie tego pilnował?
Z braku czasu - moja obecnośc na galerii ograniczyła się teraz jedynie do przyjmowania nowych użytkowników. Nie wiem jak jest z wolnym czasem u innych adminów. ;)
Jawne ocenianie mamy na innej galerii... i na palcach 1 ręki można policzyć osoby które tam naprawdę rzetelnie oceniają zdjęcia. Reszta userów woli nie oceniać wogóle lub stawiać oceny najwyższe (te nie wymagają uzasadnienia).
Rodzą się więc pytania - czy ten system się sprawdzi?
Jak taka zmiana wpłynie na ilośc ocen i ich rzetelnośc?
Co zrobimy z emocjami i sprzeczkami, które zrodzą się kiedy wystawiane oceny będą niższe niż autor oczekiwał? A będzie ich mnóstwo gdyż userzy nasi są wrażliwi jak politycy nasi. Mało który pofrafi krytykę "przyjąć na klatę".
Już teraz masa fotek słabych. które powinny wylecieć - nie wylatuje bo brakuje 6 ocen.
Skrypt fatycznie wymaga modyfikacji. Choćby ze względu na możliwośc wielokrotnego głosowania. Pod zdjęciami niektórych autorów mamy po prostu cyrk. Ocen 20, choć jak się sprawdzi kto oceniał to wychodzi że góra 8 osób.
Tylko kto będzie tego pilnował?
Z braku czasu - moja obecność na galerii ograniczyła się teraz jedynie do przyjmowania nowych użytkowników. Nie wiem jak jest z wolnym czasem u innych adminów. ;)
Jawne ocenianie mamy na innej galerii... i na palcach 1 ręki można policzyć osoby które tam naprawdę rzetelnie oceniają zdjęcia. Reszta userów woli nie oceniać w ogóle lub stawiać oceny najwyższe (te nie wymagają uzasadnienia).
Dlatego zrobić aby każdą ocenę uzasadnić czyli komentować
domino napisał/a:
Rodzą się więc pytania - czy ten system się sprawdzi?
Jak taka zmiana wpłynie na ilość ocen i ich rzetelność?
Co zrobimy z emocjami i sprzeczkami, które zrodzą się kiedy wystawiane oceny będą niższe niż autor oczekiwał? A będzie ich mnóstwo gdyż userzy nasi są wrażliwi jak politycy nasi. Mało który potrafi krytykę "przyjąć na klatę".
Ja myślę, że wprowadzi on swoistą selekcję userów. Nie martwię się o emocje i sprzeczki. Wazeliniarze sami zaczną się eliminować z gry. Kilku już tu jest takich "kubusiów podjarków"
domino napisał/a:
Już teraz masa fotek słabych. które powinny wylecieć - nie wylatuje bo brakuje 6 ocen.
Ja bym czekał tydzień od wstawienia fotki i jeśli kiepskie oceny to do kosza. Przy takiej ilości userów tydzień to i tak długi okres na ocenianie.
domino napisał/a:
Skrypt faktycznie wymaga modyfikacji. Choćby ze względu na możliwość wielokrotnego głosowania. Pod zdjęciami niektórych autorów mamy po prostu cyrk. Ocen 20, choć jak się sprawdzi kto oceniał to wychodzi że góra 8 osób.
No to może wytykać takich multigłosujących w komentarzu, upominać lub banować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum