forum.fotokolej.pl Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wasze pomysły
Autor Wiadomość
badworm
Gość
Wysłany: 2007-09-05, 00:59   

Po wczorajszych rozmowach i przemyśleniach mam następujące propozycje:

- zmienić próg wylatuje/zostaje lub skalę ocen - póki co IMHO skala pozytywnych ocen(czyli od 6 w górę) jest za mała a skala ocen negatywnych jest za szeroka - po co aż na pięć sposobów określać jak bardzo kiepskie jest zdjęcie? :) Aktualnie widzę podział ocen w ten sposób mniej-więcej:
10 - zarezerwowane dla naprawdę wybitnych zdjęć, rzucających na kolana
9 - bardzo bardzo dobre zdjęcia
8 - dobre zdjęcia lecz jednak nie na tyle dobre, by zasłużyć na 9 - takie poprawne technicznie i kompozycyjnie, na które przyjemnie się patrzy i na których jest np. jakiś rzadko spotykany tabor
7 - dobre zdjęcia lecz nie spełniające wymagań na 8
6 - zdjęcia które z pewnych powodów powinny jednak zostać w galerii
a od 5 w dół to już wiadomo - do śmieci, kwestia jak bardzo

Jedna, może dwie oceny więcej w skali "pozytywnej" by się przydały.

Popieram obiema rękami pomysł jawnego głosowania i uzasadniania ocen - nie będzie problemów z nieuzasadnionym zawyżaniem/zaniżaniem ocen bo ktoś kogoś (nie) lubi a za to będzie miejsce na merytoryczne dyskusje. Sugerowałbym też naczelnemu adminowi powiązanie oceny z komentarzem - przyznam, że rozwiązanie jakie jest na TWB bardziej mi odpowiada - niezależnie od tego, czy się tylko głosuje, tylko komentuje czy wykonuje obie te czynności to wystarcza jedno kliknięcie w "wyślij".

No i najważniejsze chyba - stwierdzam, że część osób ewidentnie nie przestrzega zasady, że fotografować można wszystko ale niekoniecznie należy się tym publicznie chwalić. Naprawdę, lepiej dać jedno porządne zdjęcie raz na tydzień niż codziennie jakieś byle co, które pewnie prędzej czy później i tak wyleci z galerii.

ferus 
Administrator
Zhły i Ohrutny Admin

Wysłany: 2007-09-05, 21:14   

Melduję, że tematy na stronie głównej fotokolej.pl ( tj. odnosniki do tematów) - zostały naprawione. Co do pokazywania jaką ocenę wystawił user - widzę tylko jeden problem.
Jeżeli wprowadzimy jawne ocenianie i komentarz tylko przy ocenie, to czy ocenianie wzrosnie czy zmaleje? Moge spróbować wprowadzić skrypt, niczego nie obiecuje, ale spróbuje.

Janek 

Wysłany: 2007-09-05, 22:09   

ferus napisał/a:
Co do pokazywania jaką ocenę wystawił user - widzę tylko jeden problem.
Jeżeli wprowadzimy jawne ocenianie i komentarz tylko przy ocenie, to czy ocenianie wzrosnie czy zmaleje? Moge spróbować wprowadzić skrypt, niczego nie obiecuje, ale spróbuje.

Nie chodzi o to czy wzrośnie czy zmaleje. Chodzi przede wszystkim o stronniczość przy ocenianiu i waleniu niskimi ocenami bez mówienia co jest nie tak. Komentarz do wysokiej oceny jest wyrażanie tylko swoich ochów i achów czyli krótko mówiąc lukrowaniem. W taki sposób to do niczego nie dojdziemy , a "focista" na dorobku dalej będzie popełniał te same błędy zamiast się rozwijać. A to między innymi chodzi.

ferus 
Administrator
Zhły i Ohrutny Admin

Wysłany: 2007-09-06, 17:43   

Już myślę nad pokazywaniem kto jak głosował pod fotką, narazie nie będzie to powiązane z komentarzem.
Pozdrawiam.

Lukasz
Gość
Wysłany: 2007-09-07, 09:26   

ferus napisał/a:
Już myślę nad pokazywaniem kto jak głosował pod fotką, narazie nie będzie to powiązane z komentarzem.
Pozdrawiam.

Witam,
Często odwiedzam Waszą galerię. Nie posiadam u Was konta, ale widzę jako osoba postronna że ocenianie w tej galerii jest koleżeńskie. Bardzo dobrym pomysłem jest ujawnienie kto i jak głosował. Widzę też dyskryminowanie nowych osób, a także w pewnym stopniu koleżeńskie oceny (ja cię znam to przecież jak mogę dać ci 7 czy 6?). A nowi to dostają nawet za bardzo dobre zdjęcia ocen 5, 6.. Może to fakt aby ich zrównać do ziemi, żeby na laurach nie siedli, ale oceniajcie jakość zdjęć, ich wartość artystyczną a nie bo na zdjęci nie ma gagara to nie będzie wysokiej oceny. O jest gagar to dam 10 ale co z tego ze niebo przepalone, słupy obcięte, krzywe... Kolej to nie tylko gagariny, to także stonki, epoki, kible...
Chciałbym aby dodano możliwość komentowania zdjęć dla osób bez konta. Nie chcę umieszczać tu zdjęć ale z chęcią bym dodawał komentarze co mi się podoba a co nie. Myślę że można by utworzyć konta komentatorskie, bo anonimowo to może być różnie.

ferus 
Administrator
Zhły i Ohrutny Admin

Wysłany: 2007-09-07, 21:54   

Nad kontami pomyślimy, pisanie komentarzy dla gości - mamy przykre doświadczenie. Wolelibyśmy konta komentatorskie. Zobaczymy. Pozdrawiam

Moduł - Głosowano jest już aktywny, teraz pod fotkami które miały oceny dodane po 6 września z godziny 23:00 są pokazane pod fotografiami.

r_dziurek 

Wysłany: 2007-09-07, 22:45   

Lukasz napisał/a:
Myślę że można by utworzyć konta komentatorskie, bo anonimowo to może być różnie.

Wyjście na przeciw takim osobom to byłby dobry pomysł. Oczywiście tylko dla zarejestrowanych bo jeśli umożliwi się pisani komentarzy przypadkowym gościom to na bank zrobi się syf.
Jestem za jawnością ocen i za wprowadzeniem ocen pośrednich, ale nie wydaje mi się żeby powiązanie ocen z komentarzami było dobrym pomysłem. Po co zmuszać do wypowiadania się osoby które akurat nie mają nic sensownego do napisania? A jeśli ktoś wystawi ocenę która będzie w rażący sposób odbiegała od średniej i nie będzie chciał uzasadnić to będzie musiał liczyć się z tym że inni użytkownicy wyciągną z tego różne niesympatyczne wnioski.
Poza tym jeśli ktoś pracuje tak jak ja ostatnio po 12 godzin dziennie to zdjęcia może jeszcze czasem mieć ochotę ocenić ale na pisanie przy każdej ocenie komentarza może już nie mieć siły.

lukasz
Gość
Wysłany: 2007-09-13, 09:23   oceny

Tak przyglądam się jak kto głosuje na zdjęcia i admin Ferus, ma 100% racje co do Gury, którego zdjęcia to same portretówki. Do admina Kolins, czepiasz sie do Monsieur_Josviaque, a zdjęć Gury to nie widzisz i mu nie wypominasz że dokładnie wiemy jak wygląda EP07 w starym/nowym malowaniu, czy też lokomotywy prywatnych przewoźników.
Monsieur_Josviaque jako nowy użytkownik (jak wyczytałem z komentarzy - profesjonalny fotograf), dostaje niezłe obelgi. Dlaczego ? Wg mnie to zazdrość innych, pokazanie że jest się lepszym niż ten profesjonalista, takie sprowadzenie na ziemie, dobicie, zniechęcenie. Czy naprawdę wam o to chodzi ? Nie podobają wam się jego zdjęcia, ok, ale innych userów są znacznie gorsze - jednak noty mają wyższe, a zachwyt co niektórych użytkowników jest jakby widzieli jakiś cud świata.
Moje spostrzeżenie jest również takie, najlepsze fotografie to takie które nie trzeba poddawać obróbce, bo po tym można poznać dobrego focistę. A brak EXIF'u u niektórych oznacza ingerencję w zdjęcie, za czym ja szczególnie nie przepadam. Tak, wiem EXIF można sobie dopisać, ale w dobie super aparatów jakie posiadacie nie potrzeba wam programów do edycji zdjęć. Fotografujecie "byle jak" bo potem można to obrobić w komputerze, a może czas wreszcie poznać właściwości własnego aparatu ? Ilu z was zrobiło zdjęcie i umieściło na tu w galerii nie poddając obróbce? Oczywiście nie mam tu na myśli kadrowania itp, ale ingerencja w kolory, poprawianie, nanoszenie, klonowanie itp. Za pomocą aparatu i odrobiny wyczucia można to zrobić z poziomu aparatu.

Co mnie niepokoi, to fakt że jest tu układ koleżeński, ocenianie wzajemne, nowi użytkownicy raczej się tu nie wybiją, a szkoda, bo boicie się że ktoś nowy was wygryzie ! będzie wrzucać lepsze fotografie, lepsze motywy, a i tak go zjecie na dzień dobry.

I jaki tu sens oceny ? Jaki sens głosowania przez wszystkich na zdjęcie tygodnia jak "rodzina" będzie głosować na siebie ? Tego nie ma sensu wprowadzać, raczej trzeba zacząć od siebie reformę a potem od systemu jakim jest fotokolej.pl

Gość

Wysłany: 2007-09-13, 10:38   Re: oceny

lukasz napisał/a:

Monsieur_Josviaque jako nowy użytkownik (jak wyczytałem z komentarzy - profesjonalny fotograf), dostaje niezłe obelgi. Dlaczego ? Wg mnie to zazdrość innych, pokazanie że jest się lepszym niż ten profesjonalista, takie sprowadzenie na ziemie, dobicie, zniechęcenie. Czy naprawdę wam o to chodzi ? Nie podobają wam się jego zdjęcia, ok, ale innych userów są znacznie gorsze - jednak noty mają wyższe, a zachwyt co niektórych użytkowników jest jakby widzieli jakiś cud świata.

Monsieur_Josviaque umieścił już dobre zdjęcia i zostały dobrze ocenione. Żadnych obelg nie dostał a jedynie uwagi. Zdjęcia peronowe oraz robione na szerokim kącie zwykle są oceniane gorzej. Każdy autor umieszczający takie na galerii - powinien się liczyć z gorszymi ocenami. Tak już jest. Coś musi być gorsze aby coś innego mogło być lepsze. ;) Można się z tym wewnętrznie nie zgadzać, niemniej jednak jest to jakiś porządek. Co do zachytów i kolesiarstwa - oczywiście, że istnieje. Istnieje na fotokolej i na wszystkich innych galeriach. :idea: Pół królestwa i księżniczkę dla tego, który wymyśli SKUTECZNY sposób wyeliminowania zjawiska. :lol:

Cytat:

Moje spostrzeżenie jest również takie, najlepsze fotografie to takie które nie trzeba poddawać obróbce, bo po tym można poznać dobrego focistę. A brak EXIF'u u niektórych oznacza ingerencję w zdjęcie, za czym ja szczególnie nie przepadam. Tak, wiem EXIF można sobie dopisać, ale w dobie super aparatów jakie posiadacie nie potrzeba wam programów do edycji zdjęć.

Retusz niczym się chyba nie różni od makijażu. Panie bez makijażu też są oczywiście ładne... ale jednak malują się. :-D Zapytaj jakiejś po co to robi? :-P

Cytat:

Co mnie niepokoi, to fakt że jest tu układ koleżeński, ocenianie wzajemne, nowi użytkownicy raczej się tu nie wybiją, a szkoda, bo boicie się że ktoś nowy was wygryzie ! będzie wrzucać lepsze fotografie, lepsze motywy, a i tak go zjecie na dzień dobry.

No przepraszam, ale to to już jest bzdura. Niejeden autor na dzień dobry dostawał fotkę tygodnia i bardzo dobre oceny. Ale jeśli ktoś nowy wrzuca zdjęcia nieciekawe - dajemy mu znać. Że może to być dla niego przykre - trudno. Ktoś kiedyś powiedział "Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz". :D

Cytat:

I jaki tu sens oceny ? Jaki sens głosowania przez wszystkich na zdjęcie tygodnia jak "rodzina" będzie głosować na siebie ?

Sens ocen jest taki, że odbywa się weryfikacja zdjęc. Nie będzie ocen - nie będzie weryfikacji. Czyli zielone światło dla wszystkich kiepskich fotek. System oczywiście nie jest idealny, ale lepszego rozwiązania jeśli chodzi o weryfikację - nie widzę. :-/ A zdjęcia tygodnia jak na razie wybierają admini.

Pozdrawiam.
domino

domino 

Wysłany: 2007-09-13, 10:39   

To wyżej to ja tylko zapomniałem sie zalogować. :-P

Gość

Wysłany: 2007-09-13, 10:46   

r_dziurek napisał/a:
Lukasz napisał/a:
Myślę że można by utworzyć konta komentatorskie, bo anonimowo to może być różnie.

Wyjście na przeciw takim osobom to byłby dobry pomysł. Oczywiście tylko dla zarejestrowanych bo jeśli umożliwi się pisani komentarzy przypadkowym gościom to na bank zrobi się syf.

Na WRP od dawna jest możliwość swobodnego komentowania, a jakoś syfu nie widzę. Na początku pojawiały się różne głupawe komentarze, ale żelazna konsekwencja adminów w ich usuwaniu, zniechęciła prawie wszystkich trolli do jakiejkolwiek radosnej twórczości na WRP. 8-)

Zdroofka
Jeżyk

DzieX 
MK z Lublina

Wysłany: 2007-09-13, 11:44   

Byłbym za swobodnym komentowanie, bo konta raczej nie mam szans dostać (nie mam aparatu, więc nie robię fotek). WRP to dobry przykład - można zastosować podobny system oparty na przepisaniu kodu z obrazka.

Pozdrawiam :)

domino 

Wysłany: 2007-09-13, 12:37   

Anonymous napisał/a:

Na WRP od dawna jest możliwość swobodnego komentowania, a jakoś syfu nie widzę. Na początku pojawiały się różne głupawe komentarze, ale żelazna konsekwencja adminów w ich usuwaniu, zniechęciła prawie wszystkich trolli do jakiejkolwiek radosnej twórczości na WRP. 8-)

Zdroofka
Jeżyk

W sumie jestem za. Zawsze to może w jakiś sposób ożywić galerię.
Z tym, że jeśli do tego dojdzie - zapewne będzie trzeba z wprowadzić patent z wpisywaniem kodów aby uniknąć spamu i reklam. Ktoś wrażliwy mógłby to ując - "zerżnąć z WRP". :mrgreen:

Pozdrawiam.
domino

Gość

Wysłany: 2007-09-13, 12:40   Re: oceny

lukasz napisał/a:
Tak przyglądam się jak kto głosuje na zdjęcia i admin Ferus, ma 100% racje co do Gury, którego zdjęcia to same portretówki. Do admina Kolins, czepiasz sie do Monsieur_Josviaque, a zdjęć Gury to nie widzisz i mu nie wypominasz że dokładnie wiemy jak wygląda EP07 w starym/nowym malowaniu, czy też lokomotywy prywatnych przewoźników.
Monsieur_Josviaque jako nowy użytkownik (jak wyczytałem z komentarzy - profesjonalny fotograf), dostaje niezłe obelgi. Dlaczego ? Wg mnie to zazdrość innych, pokazanie że jest się lepszym niż ten profesjonalista... (Itd)

Odpisuje z telefonu, stąd dość skromnie będzie. Nie zależy mi na żadnej zazdrości. Swoich zdjęć zamieszczam dość mało, gdyż mam dużo peronówek. One nie mają tu sensu, nie są lubiane. Upominam tylko nowych, "starzy" już o tym wiedzą, tak mi się wydaje. W moim wieku dobrze wiem, jak wyjadą obelga.
Różnie chyba rozumiemy profesjonalizm. Proszę sobie kupić przewodnik "Polska niezwykła". Tam są moje zdjęcia, ale o sobie nigdy na wejście nie powiem "profesjonalista". Tak po prostu nie wypada, zwłaszcza na wejście. Potem się np może zrobić przykro po różnych ocenach.
I jeszcze coś. Każdy z nas ma prawo mówić i pisać co chce na galerii, czy też forum. Na mój temat również, przecież nikt tego nie zabrania. Z domu spokojniej i więcej napiszę. W pracy mi to gorzej idzie.... :-)

Kolins 

Wysłany: 2007-09-13, 21:08   Re: oceny

lukasz napisał/a:
Fotografujecie "byle jak" bo potem można to obrobić w komputerze, a może czas wreszcie poznać właściwości własnego aparatu ? Ilu z was zrobiło zdjęcie i umieściło na tu w galerii nie poddając obróbce? Oczywiście nie mam tu na myśli kadrowania itp, ale ingerencja w kolory, poprawianie, nanoszenie, klonowanie itp. Za pomocą aparatu i odrobiny wyczucia można to zrobić z poziomu aparatu.

Post powyżej z telefonu ja napisałem, ale logowanie mi jakoś wysiadło... Trudno, stało się.

W galerii jest kilka (może więcej) zdjęć bez obróbki, jeśli chodzi o kolory, czy jakieś tam nasycenia... Dla mnie KADR ma największe znaczenie, resztę idzie poprawić.
Gdzieś już kiedyś pisałem, że ciasna prezentacja loka mnie osobiście po prostu nie bawi. Wolę go pokazać z jakimś terenem, krajobrazem, czymś jeszcze po prostu. Kaszuby są np. bardzo piekne, Mazury... Wszędzie jest cudownie!
A jak wygląda np. ST44, czy ET22, to każdy z nas przecież wie. I tyle na dziś ;-)
Ostatnio zmieniony przez Kolins 2007-09-14, 08:40, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu